2018. április 2.

OSTOROS KALÁCS

ostoros kalács

Kakaós kalácsot szerettem volna sütni, de a gyerek kérte, hogy  ne legyen túlzottan kakaós. Oké, akkor változik a terv, csak kicsit lesz kakaós, így született meg ez a kalács. Természetesen lehet sokkal több kakaóval is készíteni, de szerintem így is nagyon finom.
Az alap, a szokásos kalácsreceptem volt, csak még kevéske vaníliával felturbóztam.



Hozzávalók

kalácstészta

50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 e.k. cukor
1 csipet só
1 tojássárgája
1 t.k. vaníliakivonat
1 lime reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
10 dkg vaj

töltelék

3 dkg vaj
3 e.k. kakaó
3 e.k. porcukor

lekenés

1 tojásfehérje
picike tej


Elkészítés

A tejet langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 1 kanálka cukrot és hagyd nyugton a pulton, hogy életre keljen. 
Egy tálba szitáld át a lisztet, 1 marékkal kevesebbet, hogy legyen mivel a tésztát alálisztezni majd.
Add a liszthez a cukrot, sót, héjakat, vaníliát, a szoba hőmérsékletű vajat, az 1 tojássáráját és a felfutott élesztőt.
Kezd el összedolgozni, majd borítsd lisztezett felületere és dagaszd rugalmas, fényes gombóccá, természetesen dagasztógéppel is megoldható. Én a kezecskéimmel küzdök.
A kidolgozott tésztát tedd vissza a tálba, nejlonozd le a tetejét és hagyd a pulton 2 órát pihenni, hogy a duplájára növekedhessen.
Az alaposan megdagadt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, lazán dolgozd át, majd vágd 3 egyenlő részre.
A tésztagombócokat egyenként nyújtsd ki téglalapokká.
Olvaszd meg a vajat.
Egy ecset segítségével kend le a tésztalapokat a vajjal, majd hintsd meg a porcukorral elkent kakaóval. Én 1-1 púpos evőkanálnyit tettem a lapokra.
Majd a hosszabbik felénél fogva szorosan tekerd fel. 
Ezt a folyamatot mind a három tésztával csináld meg.
Végül kapsz 3 tekercset.
Mindegyiket sodort át, majd az egyik végénél fogd össze őket és fond össze.
A végeit nyomd össze és hajtsd vissza a fonat alá.
Egy koporsóformát vajazzál ki és ültesd bele a fonatot. 
Takard le és legalább 35 percet pihentesd.
Közben melegítsd elő a sütőt 180 fok légkeverésre.
A megkelt kalácsot kend le a tojásfehérjével és dugd a meleg sütőbe.
15-20 perc után, amikor már szépen pirosodik a kalács teteje, vedd vissza a sütő hőmérsékletét 155-160 fokra, hagyd készre sülni.
Azért kell visszavenni a hőmérsékletet, mert különben megég a teteje és belül pedig nyers marad. 
Nálam most 40 percig tartott a sütés. A régi sütőmben 35 perc elég volt neki. A tűpróba hasznos tud lenni.
Az elkészült kalácsot fordítsd ki a formából, majd kenegesd le a tetejét, kevéske tejjel, de elhagyható, mert nélküle is csodásan fénylik a kalács.
A képeken még langyos a kalács, kihűlés után szebben rajzolóik a mintázata.




ostoros kalács



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...