2017. október 23.

TANGZHONG SAJTOS - OLÍVÁS CSIGA

tangzhong sajtos csigák

Az előző bejegyzésemben írtam bővebben erről a csoda technikáról. Az már biztos, hogy a kakaós sokkal jobban mutat, de én mindenképpen ki szerettem volna próbálni egy sós változatát is. A kakaós csigák tésztája volt a kiinduló, de lefeleztem és egyszerűsítettem, nem került bele tojás és tej sem. Persze, aki tejmentesen étkezik, sajnos ő kénytelen lesz a sajtot is kihagyni belőle, de a tészta egy jó kiinduló alap lehet számára.
 Az az igazság, hogy ezek nem annyira fotogének, de eszméletlen finomak. Az alja és teteje kissé roppan, belül pedig foszlós és puha, no meg ízletes az extra szűz olívától és a sajttól.  
Kicsiket készítettem, mert party falatkáknak szántam (22 db.), de szerintem rendes, normál méretű kifliknek formázva lenne a legtökéletesebb. Egyszerűen abbahagyhatatlan. Viszont még bele fogok nyúlni ebbe a receptbe, mert ki szeretném próbálni, hogy a második nyújtás után is lekenem és sajtozom, akkor foszlósabb lenne. 


Hozzávalók

tangZhong

3 dkg. liszt
15 dkg. víz

tészta

15 dkg tangzhong
40 dkg tönköly búza fehér liszt
1 cs. szárított élesztő
1,2 dl víz
1 t.k. cukor
1,5 t.k. só
3 e.k. extra szűz olíva

réteg

1/2 dl extra szűz olíva
5 dkg sajt

extra szűz olíva a lekenéshez
reszelt sajt és fekete szezám a szóráshoz

Elkészítés


Először is a tangzhong elkészítése. Mérj ki 3 dkg lisztet és 15 dkg vizet egy lábasba. Nem őrültem meg, hogy dkg.-ban adom meg a víz mennyiségét, csak nekem így a legegyszerűbb pontosan kimérni a mérlegen.
Főzd fel 65 fokig, miközben folyamatosan kevered. Ha nincs hőmérő, akkor addig főzd, amíg a fakanál barázdákat hagy az edényben.
Takard le és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Az élesztőt szórd langyos vízbe, add hozzá a cukrot és várd meg, amíg kis buborékok képződnek.
A lisztet tedd egy edénybe, de csak 38 dkg.-ot, add hozzá a kihűlt tangzhong-ot , sót, az élesztős vizet és olívát, dolgozd össze.
Borítsd lisztezett deszkára és gyúrd rugalmasra. Kicsit ragacsos a tészta, ezért add hozzá a maradék lisztet és lisztezd is alatta.
Amikor elkészült, fóliázd le és meleg helyen hagyd 1 órát kelni.
A megkelt tésztát lazán mozgasd át, majd lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra.
Kend le az olívával, reszelj rá jófajta ízes sajtot (nálam füstölt).
A tészta két végét hajtsd középre, majd hajtsd ketté.
Fordítsd el 90 fokban, nyújtsd ki vékonyra, majd ismét középre hajtsd a két végét, majd középen ketté.
Ezután nyújtsd hosszú csíkká.
Vágd háromszögekre és a vastagabb végénél kezdve tekerd fel. Ha vastagnak gondolod a tésztát, akkor finoman nyújts egyet a háromszögeken. 
Minél szélesebb az elkészült tésztacsík, annál ducibb csigákat tudsz tekerni belőle.
A hagyományos csigákhoz csak egyenes csíkokat kell vágni.
A feltekert tésztákat tedd sütőpapírral fedett tepsikre, hagyd 20 percet pihenni, majd kend le olívával és szórd meg sajttal, szezámmal, köménnyel.. bármivel, amit szeretsz.
170 fokos légkeveréses sütőben, süsd aranybarnára k.b. 16 -18 perc, persze ez mérettől is függ.




Hasonló recept ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...