2017. szeptember 11.

TÖLTÖTT PARADICSOMOK MENTÁS TZATZIKIVEL TÁLALVA

töltött paradicsomok, mentás tzatzikivel tálalva

Ismét nyárias a hangulatom, ezért egy igazán könnyed ebéd készült nálam, görög hangulatban.
Aki ismeri Görögországot, az tudja, hogy csodákat tudnak művelni a zöldségekkel. Persze ezeket az isteni zöldséges ételeket nem a turisták által látogatott zsúfolt éttermekben, hanem a helyiek által kedvelt, egyszerűbb kis tavernákban lehet fellelni. Ezeken a helyeken nem igazán vannak külföldieket csalogató színes angol felíratok. Onnan tudhatjuk, hogy jó helyen járunk, hogy egy-két helyi bácsi ráérősen tavlit játszik az egyik kockás terítős asztalnál, kicsit odébb egy igen hangos és népes görög család előtt roskadozik az asztal a temérdek finomságtól. Az ilyen éttermekben érdemes végig kóstolni az étlapot, lehet kérni mezéket, de a tulajdonosok maguktól is mindent kihordanak nekünk, sőt a konyhába is berángatnak, hogy könnyebb legyen a választásunk.
Szóval egyszer egy ilyen helyen kóstoltam mindenféle töltött dolgot (padlizsán, hagyma, paprika és paradicsom), imádtam.
Természetesen a tölteléket mindenki ízesítse, ahogy kedve tartja, ha kolbászt elhagyjuk, akkor vega lesz és úgy is nagyon finom, a görögök nem szoktak kolbászt tenni bele, ez csak az én fejlövésem. 

A töltelék 6 nagy paradicsom és 4 nagyobb paprika megtöltésére volt elegendő, ha kevesebbet készítenél, akkor csak fele mennyiségű rizst használj.


Hozzávalók

10 nagy, zamatos paradicsom

töltelék

1 bögre rizs (Jázmin)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt kolbász
2 e.k. zöldborsó
2 e.k. olíva
1 t.k. vad oregánó
1 babérlevél
1 k.k. rozmaring
1 k.k. bors
1 csipet chili pehely
1 t.k. só
1 csipet sáfrány
8 dkg feta
2 bögre víz
+ a kikapart paradicsomok bele

tzatziki

2 kígyóuborka
1 e.k. só
1 vödör 20%-os tejföl
2 gerezd fokhagyma
1/2 maréknyi friss menta
1 k.k. vad oregánó
1 öntet extra szűz olíva


Elkészítés

Először is készítsd el a tölteléket.
A kolbászt kockázd fel és 2 kanál olíván pirítsd át.
Amikor kiengedte a zsírját egy szűrőkanállal szedd ki a serpenyőből és tedd félre.
A visszamaradt zsiradékra dobd rá az apróra vágott vöröshagymát és dinszteld üvegesre.
Az üveges hagymára borítsd a rizst. Forgasd jól át, hogy mindenhol bevonja a zsiradék, tedd hozzá a fűszereket, majd öntsd fel a dupla mennyiségű vízzel. Amikor már langyos a víz, akkor mehet bele a sáfrány.
Forrald jól fel, sózd meg, szórd bele a zöldborsót és fedd le, a lángot pedig vedd takarékra alatta. Hagyd, hogy megpárolódjon.
Közben vágd le a paradicsomok tetejét és egy kiskanál segítségével kapard ki a belsejüket ügyelve, hogy a szélső húsa a helyén maradjon, mert az adja meg a tartásukat. A kikapart levet és húst egy tálban gyűjts össze és keverd a rizshez.
Legvégül, a már elkészült rizshez add az apróra morzsolt fetát és a megsütött kolbászkockákat.
A töltelékkel töltsd meg a paradicsomokat, nyugodtan púpozhatod.
Tedd hőálló tálba, rakosgasd rá a kalapokat, locsold meg extra szűz olívával, sózd és borsozd meg a paradicsomokat, majd told a 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe 25-30 percre.

A tzatzikihez reszeld le az uborkákat (káposztareszelő) és sózd le.
Hagyd állni 10-05 percet, majd alaposan facsard ki.
Egy tálba borítsd a sűrű tejfölt, reszeld bele a fokhagymákat, keverd el, majd jöhet hozzá az uborka. 
A mentát aprítsd apróra, szórd a saláta tetejére, szórd meg oregánóval és locsold meg extra szűz olívával.

Tálaláskor kanalazd a salátát egy tányérra, lapogasd el, majd ültess rá 2 paradicsomot. 
Az elkészült paradicsomok vagy paprikák héja nagyon könnyen, egy mozdulattal eltávolíthatók. Akit zavar, húzza le.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...