2017. július 27.

SÁRGABARACKOS ROLÁD

sárgabarackos rolád

Ez megint nagyon a kedvemre való süti lett 😊Nem is értem, hogy miért nem elterjedtebbek a sárgabarackos édességek. Folyton a sárgabarackos kevertet gyártom, vagyis csak gyártottam eddig, mert ez magasan viszi a pálmát.
Egy bakit ejtettem az elkészítésénél, kimaradt a zselatin fix a krémből-nem volt itthon. Így nem lett elég kemény a krém, ami miatt nem lett teljesen szabályos a tekercs, de ez aztán senkit sem érdeket, nagyon finom volt így is. Az, hogy nem lett annyira fotogén, mint szerettem volna, pedig nem érdekel - le kell szoknom a tökéletességre való törekvéseimről, mert semmi értelme. 

Hozzávalók

tészta

4 tojás
4 e.k. cukor
1 e.k. kakaó
4 e.k. liszt
2 e.k. joghurt
2 e.k. étolaj
1 csipet só
1 k.k. fahéj
1 k.k. szódabikarbóna

krém

40 dkg kimagozott sárgabarack
10 dkg cukor
1/2 citrom leve
1 k.k. keményítő
25 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
1 cs. zselatin fix

díszítés

4-5 sárgabarack
mentalevelek


Elkészítés

Még mielőtt értetlenkedsz, hogy mi a fenének kell ennyi fölösleges dolog a piskótához- elmondom, azért mert így sokkal puhább és szaftosabb, mintha sima piskótát készítenék. Én így szeretem, de aki a hagyományos piskótához ragaszkodik, természetesen készítse a hagyományos módon, úgy is jó lesz.
A 4 egész tojást verd krémes habbá a cukorral. Eltart pár percig a folyamat, de így nem kell külön küzdeni  a tojásokkal és a végeredményen sem változtat.
Akkor jó, amikor teljesen kifehéredik, eltűnik az összes nagy buborék a keverékből és csúcsot képez a habverőn.
A felvert tojáshoz keverd az étolajat és a joghurtot.
A lisztet vegyítsd a kakaóval, fahéjjal sóval és szódabikarbónával, majd dolgozd a tojásos keverékhez.
Egy lapos tepsit (az enyém: 32 x 38 centis) bélelj ki sütőpapírral és terítsd rá a krémet. Egy spatulával egyengesd el, ütögesd a pulthoz, hogy egyenletes legyen, majd told a 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 6-7 percre. Akkor kész, ha fényes a teteje és rugalmas tapintásra.
Borítsd egy konyharuhára, húzd le róla a sütőpapírt és tekerd fel a konyharuha segítségével, így hűtsd ki.
A sárgabarackokat kockázd fel, hintsd meg cukorral, facsard rá a citromlevet és főzd össze. Ne sokáig, csak pár percig. A keményítőt keverd el 1 kanálka vízzel és add a barackhoz. Forrald össze, hagyd egyet rottyanni és el is készült.
Az 1/4 részét tedd félre.
A mascarponét borítsd egy tálba, keverd simára.
A tejszínt verd kemény habbá 1 csomag zselatin fix segítségével, vagy használj cukrászhabot, akkor nem kell hozzá más adalék.
A krémsajtot keverd el a kihűlt sárgabarackkal, majd a kemény tejszínhabbal.
Tekerd ki a tekercset.
A hozzád közel eső oldalát 1-2 centi vastagon kend meg a félretett barackfőzettel. Majd a krémet terítsd el az egész felületen. Egy kis krémet hagyj a külsejére is.
Óvatosan tekerd fel a roládot, helyezd egy tálcára, majd vond be a maradék krémmel.
Sárgabarackkal és mentalevelekkel díszítsd fel, majd pár órát tartsd a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat hozzá 😃





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat